Menu Close

Инвестирајте во крипто валута Биткоин

Во последниве години, крипто валутата Биткоин порасна со фантастична стапка. По почетниот сарказам, инвеститорите и големите медиуми низ целиот свет одеднаш почнаа да ги одобруваат инвестициите во Биткоин, како и другите крипто валути.

Пред шест години објавивме една статија: “Виртуелната валута Биткоин класифицирана како еден од најопасните проекти”, тогаш вредноста на најпопуларната криптовалута изнесуваше 6,7 долари а денес таа е нешто повеќе од 2,800 долари!

Замислете колкава заработка би оствариле ако тогаш одлучевте да инвестирате во Биткоин!

Ако сте заинтересирани да инвестирате во крипто-валута, сега е добро време за тоа. Биткоин е во тежок замав  а исто така и голем број други дигитални валути стануваат сè попопуларни низ целиот свет. Постојат многу причини зошто да се инвестира во дигитални валути, а најзначајна е високиот профит. Високата нестабилност на дигиталните валути е можност да заработи големи профити. Високата нестабилност на валутата исто така претставува и голем ризик за вашата инвестиција.

Сите оние кои сакаат да купат криптовалута ќе наидат на проблем што не знаат од каде да почнат. Веб-локациите како Coinbase, Bitstamp, Cryptsy и BitPanda им овозможуваат на корисниците едноставно да купуваат, да ги чуваат или продаваат главните крипто-валути.

Она што секако треба да го нагласиме е дека е исклучително важно да ги проверите сајтовите што ги користите пред секое купување или продажба на крипто-валута.

Ви препорачуваме да ги прочитате многу интересните и корисни статии: “Заработка на интернет: Рударство на криптовалута ” и “Како да се отстрани Тројанскиот вирус за рударство на криптовалутата  од вашиот компјутер”.

Онлајн паричник за криптовалута?

Постојат неколку различни онлајн паричници, некои ви дозволуваат да складирате само еден тип на дигитална валута во нив, додека други ви дозволуваат да складирате различни видови на дигитални валути. Секоја страница за размена на крипто-валута ви нуди паричник што може да се преземе . Паричникот доаѓа со уникатна адреса на паричник што ќе ја користите за да примате дигитални валути од други луѓе.

Како да купите крипто-валута на интернет страница за дигитални размена?

Најдобар начин да се купи и продаде крипто-валута е преку страници за дигитална размена на валути. Треба да отворите сметка на доверлив сајт и да преземете паричник, а потоа изберете начин на плаќање за пренос на средства на продавачот на дигитална валута, како што се на пример кредитна картичка или трансфер од банкарска сметка. Откако ќе ги префрлите средствата на вашата онлајн сметка, останува да ја изберете валутата што сакате да ја купите.

Цената на крипто-валута може да варира на различни локации и сајтови. Времето потребно за извршување трансакција зависи од вашата цена (имате можност да понудите ваша цена по која што сакате да купите) и видовите на криптовалута што сакате да ја купите. Може да трае неколку секунди, минути или до еден час.

Откако системот за размена на валута ќе најде продавач кој се согласува на вашата цена, крипто-валутата ќе биде испратена до вашиот паричник а парите до продавачот.

Други начини да се купи крипто-валута

Еден од начините за купување крипто-валута е преку онлајн заедницата. Цената на форумите е слична или малку пониска од цената на сајтовите за размена на дигитални валути. Откако сте се нашле и сте се договориле со продавачот, останува да си размените адреси на паричниците за да ги примите крипто-валутите а продавачот парите. Е сега, треба да се каже дека ова е многу ризичен начин за купување, бидејќи може да се случи продавачот, откако ќе му платите, да одлучи да не ви ја испрати криптовалутата во вашиот онлајн паричник.

Во однос на нашиот регион, на пример, Биткоин може да се купи на банкомати на Биткоин во Србија, Хрватска и Словенија. Листата на банкомати за Биткоин може да ја најдете по земји на coinatmradar.com Исто така, одлично е тоа што можете да купите Bitcoin во Словенија на бензинските пумпи Петрол.

Највредна крипто-валута

Во оваа статија, ќе ви претставиме некои од највредните крипто-валути во пазарна капитализација. Многу повеќе дигитални валути можете да најдете на coinmarketcap.com

 

Биткоин – крипто-валутата Bitcoin дебитираше во 2008 година и беше презентиран од страна на лице кое користи прекар Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto) во научниот труд наречен  Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

Моменталната пазарна капитализација на Биткоин изнесува 40 милијарди евра, нејзината сегашна цена изнесува 2427,56 евра и моментално се во оптек  16,4 милиони биткоини.

Во изминатиот месец Биткоин доби повеќе медиумско внимание одколку во 2013 година кога интересот на Биткоин достигна врв. Медиумските компании и инвестициските фирми во Јужна Кореја, Индија, Австралија и Јапонија го отворија прашањето за Биткоин како резервна валута во иднина, но исто така и како алтернативен монетарен и финансиски систем. Според нив, ако го задржи сегашниот експоненцијален раст , Биткоин би можел на многу држави во следните 10 години да им стане резервна валута (наместо американскиот долар).

Во текот на изминатите две години, Биткоин ја промени сликата за себе како опасна, нелегална валута што ја користат само криминалците за да би ги скриле и испрале своите пари. Сликата на Биткоин драстично се промени поради брзото зголемување на вложувањата во оваа крипто валута и нејзиното глобално прифаќање и усвојување.

Се поголем број на инвеститори и корисници почнаа да сфаќаат дека транспарентната природа на Биткоин ја спречува крипто валутата да биде во целост анонимна, односно дека биткоин трансакциите може да се следат!

Јапонија веројатно е водечка земја во однос на усвојувањето на биткоин. Водечките авиокомпании, дилерите за електроника и некои од најпознатите и влијателни компании во земјата го прифаќаат Биткоин како дигитална валута. Ако овој тренд на усвојување на Биткоин од страна на јапонските компании продолжи, повеќе од 300.000 јапонски трговци наскоро треба да го прифатат Биткоин како официјален облик на плаќање.

Она што треба да се забележи е дека Биткоин не е единствената валута криптата. Втората највредна валута криптографија е Ethereum. Иако вредноста на Биткоин двојно се зголеми во 2017 година, вредноста на Ethereum скокна од неверојатни 2.000 проценти.

Ethereum – Ethereum дебитираше во средината на 2015 година. Неговата актуелна пазарна капитализација изнесува 28,6 милијарди евра, сегашната цена изнесува 308,46 и моментално е во оптек 92,7 милиони Етереум.

Ethereum е децентрализирана платформа за паметни договори, апликации кои функционираат исто како што се програмирани, без можност за какво било одложување, цензура, измама или мешање од страна на трето лице.

Внимание кога инвестирате во дигитални валути

Многу е важно внимателно да размислите пред да започнете да инвестирате во дигитални валути. Постојат многу причини зошто да инвестирате во дигитални валути, но исто така има и многу од оние поради кои треба да бидете многу внимателни. Имено, според истражувањето од  2013 година, 45% од онлајн берзата за дигитални валути пропадна  заедно со парите на клиентите! Сега тоа изгледа многу подобро, но сепак требаше да го споменеме како причина за дополнителна претпазливост.

Познатиот инвеститор Ворен Бафет (Warren Buffett), исто така, предупредува за инвестирање во крипто-валути, наведувајќи ја како причина опасноста дека овој пренадуван балон може да пукне.

Како и да е, крипто-валутите нудат огромна можност за профит. Како што веќе рековме на почетокот: колку би заработиле ако купевте Bitcoin пред шест години кога вредеше 6,7 долари?

Моменталниот тренд на раст на најпопуларната крипто-валута е феноменален. Размислете за тоа да бидете дел од овој тренд!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *